x
N e v a

Sıkça Sorulan Sorular

Neva Şarj

  • Elektrikli araçların şarj seviyesinin farklı olması ne anlama geliyor?

    EA şarjının seviye 1, seviye 2 ve seviye 3 olarak üç çeşidi vardır. Basitçe, seviye ne kadar yüksekse, güç çıkışı o kadar yüksektir ve aracınız da o kadar hızlı şarj olur.

  • Elektrikli aracımla ne kadar yol gidebilirim?

    Menzil kaygısı elektrikli araç sahibi olmak isteyenlerin en önemli kaygılarından biridir. Yaklaşık on yıl önce en çok satan elektrikli otomobillerde, menzil maksimum 175 km’ye sahipti. Bugün, elektrikli araçlar için bu oran ortalama 310 km’ye çıkmıştır ve birçok yeni elektrikli aracın menzili 500 km bandına ulaşmıştır. Elektrikli araçlar için 1000 km menzil artık konuşulmaya başlanmıştır.


    Menzil kaygısının, menzildeki bu artış ve şarj altyapısındaki hızlı büyümeyle birlikte geride kalacağını varsayabiliriz.

  • Elektrikli bir aracı şarj etmek için yaklaşık süre nedir?

    Bu şarj istasyonunun güç çıkışının AC mi yoksa DC mi olmasının yanı sıra aracınızın batarya boyutuna, şarj kapasitesine, şarj cihazının hızı ve bir dizi başka durumsal faktöre bağlıdır. 


    Elektrik aracınızın şarj süresi; AC şarj cihazı (yavaş şarj) ile ederseniz 4-5 saat, DC şarj cihazı (hızlı şarj) ile şarj ederseniz 30-45 dakika sürer.

  • Şarj hızınızı neler etkiler?

    Elektrikli aracınızın batarya büyüklüğü, şarj kabul kapasitesi, şarj istasyonunun çıkış gücü, şarja başladığında ne kadar şarjınızın olduğu ve hava koşulları (20-25 °C ideal) şarj hızınızı etkileyen en önemli sebeplerdir.

  • Elektrikli araçlar nerelerde şarj edilebilir?

    Aslında arabanızı park edebileceğiniz her yer potansiyel bir şarj noktasıdır. Ancak günümüzde arabanızı şarj etmek için en popüler beş yer neresi diye sorarsanız cevabımız aşağıda sıraladığımız gibi olacaktır. 


    1 - Evde elektrikli araç şarj ünitesi: Evde şarj, diğer şarj noktalarına kıyasla en popüler olanıdır. Çünkü aracı evde şarj etmek, elektrikli araç sürücülerinin her gün tam şarjlı bir araçla yola çıkmalarına imkân sağlamaktadır. Ayrıca, sürücülere mesken tarifesinden şarj imkânı sağlamaktadır.

    2 - İş yerinde elektrikli araç şarj ünitesi: Elektrikli araç sürücülerinin büyük bir kısmı arabalarını işyerinde düzenli olarak şarj etmekte ve pek çok sürücü de bunu yapabilmeyi çok istediklerini belirtmektedir. Çalışırken işinize odaklanmak ve gün bittikten sonra tekrar tam şarjlı bir araçla eve gitmek çalışanlara cazip gelmektedir. Birçok işyeri sahibi çalışan bağlılığını artırmak ve elektrikli araç kullanan müşterilerini memnun etmek için EA şarj istasyonlarını kurmaya başlamıştır. 

    3 - Kamuya/halka açık şarj istasyonları: Elektrikli araç şarj ağı kurulumuna yönelik kamu otoritesi tarafından yapılan düzenlemeler ile birlikte gün geçtikçe daha fazla halka açık şarj istasyonu kurulmaktadır. Elektrikli araç satışları arttıkça şehirlerdeki mevcut halka açık şarj istasyonlarının sayısı da hızla artmaktadır. 

    4 - Akaryakıt istasyonları: Evde veya iş yerinde aracınızı düzenli şarj etmek cazip geliyor, ama ya yoldaysanız ve hızlı bir doluma ihtiyacınız varsa? Birçok akaryakıt istasyonu, hızlı şarj (Seviye 3 veya DC şarjı) hizmetleri sunmaya başladı. Hızlı şarj istasyonları ile aracınızı saatler değil dakikalar içinde şarj edebilir ve kısa sürede yola geri dönebilirsiniz. 

    5 - Perakende satış yerleri: Birçok süpermarket, alışveriş merkezi ve büyük mağaza müşterilerine elektrikli araç şarj istasyonları hizmet sunmaya başladı. Burada akşam yemeğinizi yerken, filminizi izlerken veya market alışverişi yaparken aracınızı bıraktığınızdan daha fazla şarjla bulduğunuzu düşünün. Her geçen gün daha fazla perakende satış yeri, artan ihtiyacı keşfediyor ve yeni müşteriler kazanmak için şarj istasyonları kurmaktadır.

  • Elektrikli aracı şarj etmenin maliyeti nedir?

    Şarj etmenin maliyeti aracınızı şarj ettiğiniz yer veya kullandığınız aracın türü dâhil olmak üzere birçok etkene bağlıdır. 


    Aracınızın bataryasının büyüklüğü şarj maliyetini arttıran önemli bir etkendir. 

    Evde şarjda sadece enerji bedelini ödediğinizden maliyet düşüktür.Ancak, halka açık istasyonlarda ilaveten bir hizmet bedeli ödediğinizden maliyet daha yüksektir. Şarj hizmet sunucuları için bir DC şarj istasyonu kurmak ve işler halde tutmak azımsanmayacak bir maliyet üstlenmelerini gerektirir. 

    Bu nedenle DC şarj istasyonlarının sürücüler için en yüksek şarj dolum maliyetine sahip seçenek olduğunu söyleyebiliriz.

  • Elektrikli aracın fosil yakıtlara göre maliyeti nedir?

    Elektrikli araçları şarj etmek geleneksel bir fosil yakıtlı aracı doldurmaktan çok daha hesaplıdır. Şarj işlemini dışarıdan değil de daha çok evinizde yaptığınızı varsayarsak kesinlikle daha ekonomik olacaktır

  • Auto Şarj nedir?

    Auto Şarj, şarj kablosunu araca taktığınızda Uygulama ve Araç kimliğini eşleştirerek şarj işlemini QR kod veya RFID kart kullanmadan otomatik olarak kontrol eden güvenli bir şarj başlatma protokolüdür. 

  • Auto Şarj özelliğini Neva Şarj istasyonlarında nasıl kullanırım?

    Öncelikle Neva Şarj Mobil Uygulaması üzerinden Profilim > Araçlarım sekmesinden sağ üst köşedeki Auto Şarj butonunu aktif hale getiriniz.

    Bu özelliği aktif etmek için ilk kullanımınızda  şarj işlemini QR veya RFID kart kullanarak başlatınız. Eğer aracınız bu özelliği destekliyorsa* bundan sonraki DC (hızlı) şarj cihazlarında yapacağınız her şarj işleminde şarj konektörünü aracınıza bağlamanızın ardından şarj işlemi otomatik olarak başlayacaktır.

    * Şu an içi TOGG ve SKYWELL marka araçlar Auto Şarj ile başlatma özelliğini desteklememektedir.

  • Auto şarj ile başlatılan şarj işlemi nasıl durdurulur?

    Auto Şarj ile başlatılan bir şarj işlemini durdurmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz: 

    1. Neva Şarj Mobil Uygulamasını,
    2. RFID Akıllı Kartınızı,
    3. Cihaz Ekranında 

Çözüm ortaklığı ve diğer sorularınız için bize ulaşın.